”Många verkar tro att
kärleken är självgående”

– Alla äktenskap borde ha en årlig besiktning.
Det säger prästen Gösta Tingström, 53, som medverkar i SVT:s serie ”Gift vid första ögonkastet”.
Själv är han just nu sambo – och väldigt kär.

Måste riktig kärlek börja med en gnista direkt, eller kan den växa fram?
Det är frågan i ”Gift vid första ögonkastet” som finns att se på svt.play. Där parar fyra experter – däribland Gösta Tingström – ihop sex singlar till tre brudpar och försöker vägleda dem till en varaktig kärleksrelation.
Vad säger du, måste det finnas attraktion från början för att det ska bli kärlek?
– Nej, säger Gösta bestämt och ger ett exempel:
– I USA:s version av programmet tyckte en kvinna att hennes utvalde man var så oattraktiv att hon började gråta direkt efter vigseln. Men de kom nära varandra och är nu lyckligt gifta.

Gösta Tingström
Namn: Gösta Tingström.
Ålder: 53 år.
Yrke: Präst, konsult, håller i parkurser.
Familj: Sambo, vuxna barn.
Bor: Täby.

Vi ses hemma hos honom och hans stora kärlek. De funderar på hur de ska gifta sig så småningom.
Gösta Tingström är en modern präst. Han tycker att sex före äktenskapet är ett måste, och att skilsmässa kan vara det bästa i vissa fall. Han är själv frånskild, men talar sig varm för äktenskapet som koncept, att det spelar en viktig roll för att ge hjälp, trygghet och ramar åt en relation.
Men han är bekymrad över att många inte vårdar äktenskapet tillräckligt.
– Allt annat i tillvaron vet vi att vi att vi måste ta hand om, vare sig det är bilen, trädgården eller karriären. Men kärleken ska vara självgående, tror många – att när ringen är på fingret är det klart.
Gösta Tingström menar att det rentav går att hitta en mycket större kärlek än vad många kan föreställa sig: En ständig utveckling, en äkta själslig gemenskap som också gynnar sexlivet.
Dent förmedlar han till par som han träffar i sin roll som präst, och i parkurser som han leder tillsammans med sin käresta.
– Det finns en förtätning, en förening, som tar relationen ett steg till så att paren kan komma mycket närmare varandra. Det handlar om en total närvaro och öppenhet. Till exempel: Hur ofta gråter par tillsammans? Hur många vågar visa sin innersta längtan för den andre även om det kan såra?
Vilket är det vanligaste problemet för de par som vänder sig till dig för hjälp?
– Att det blivit ett avstånd mellan dem. De kommunicerar inte, förstår inte varandra, och de mals ner av det så kallade livspusslet. När jag frågar om den första sprickan är det ofta fem-tio år sedan de kände ett fullt flöde av kärlek.

Gösta Tingström tror absolut att äktenskapet har en framtid, men att det måste finnas en stark vilja att kämpa och försöka nå även själarnas förening. ”Jag vill inte viga par som inte är beredda att jobba på sin kärleksrelation.”

För en del har attraktionen försvunnit. Men så behöver det inte bli.
– Kroppen är själens bästa signalsystem. Om det finns en fnurra i relationen, som att man jobbar för mycket och träffas för lite, då stänger sig kroppen. När det blir dåligt i sexlivet: Titta på kärlekslivet, säger Gösta Tingström.
Många förtränger problemen, anser han:
– Par kan tycka att ”Det vi har är tillräckligt bra. Vi har köldskador upp till knäna, men vi kan gå ändå”. Det är därför det behövs en besiktning, eller ett slags utvecklingssamtal, varje år. Utmaningar kan göra skitont, men gör att man växer.
Varför är själva äktenskapsformen så viktig?
– För att det betyder: Jag satsar på dig. För att våga öppna sig fullt ut är det viktigt att veta att den andre finns där långsiktigt.
Det långa äktenskapet är just nu i stor förändring, menar Gösta Tingström.
– Valmöjligheterna har exploderat i och med internet. För första gången finns oändliga möjligheter att hitta nya partners, och vi exponeras för så mycket sexualitet. När det kärvar sig i originalrelationen lockar det så klart att byta. Det blir svårt att förstå poängen med det djupa själsliga mötet. Och saknar man kunskap, verktyg och erfarenhet av kärleksrelationsarbete, så är det naturligtvis inte så lätt att veta vad man ska göra.

Av: Cecilia Gustavsson Foto: Pontus Orre