Satsade en kvarts miljon –
på ett bröllop ”extra allt”

ÅKERSBERGA. Angelica och Stefan Lagergren spenderade 250 000 kronor på sitt bröllop.
När det är tjafs i vardagen tänker de tillbaka på den dagen.
– Folk tyckte att vi var galna, men vi ville ha det stort, säger Angelica.

Många unga par satsar rejält på en festlig och romantisk bröllopsdag. Lagergrens är ett av dem.

Angelica ❤️ Stefan
Namn: Angelica och Stefan Lagergren.
Ålder: 30 respektive 33 år.
Familj: Dottern Alice, snart två år, Philip, åtta månader.
Gör: Frilansande journalist (Angelica), kontorschef (Stefan). De delar nu på föräldraledigheten och har en blogg som herr och fru Lagergren.
Träffades: På en fest i november 2010.
Gifte sig: I Tyresö kyrka 17 augusti 2013.
Bor: I Åkersberga, norr om Stockholm.

I dag bor de i radhus med en åtta månaders son och en snart tvåårig dotter. För tre år sedan var paret mitt i den hektiska planeringen av bröllopet. Det blev 73 gäster, kyrklig vigsel, trerättersmiddag på Tyresö slott, fyrverkerier, vickning och en tårta för 5000 kronor. Brudklänning av en känd designer, och diamantringar. Bland annat. Dessutom bjöds de fem brudtärnorna och fem marskalkarna på lyxmiddag och hotell kvällen innan.
– Jag har alltid velat ha ett riktigt prinsessbröllop, ett sådant som jag sett i romantiska filmer. Jag skulle kunna lagt en halv miljon om vi bara haft mer pengar, säger Angelica.
Och Stefan var inte den sortens brudgum som bara hängde med på ett hörn.
– Jag ville ha det riktigt uppklätt och fint på alla sätt, med sittande middag och frack. Det är en sak vi bara gör en gång i livet, och då ska det kännas rätt.
De två blev blixtförälskade och gick hem till Stefan efter en fest 2010. Efter bara ett par veckor började de skoja om bröllop och gästlista. 2011 friade Angelica på en kompis bröllop, utan att veta att Stefan planerat ett frieri i New York.
Varför var det viktigt att gifta er, inte bara bo ihop?
– Det är ett bevis på att vi vill spendera resten av livet tillsammans. Att det är vi två, punkt. Festen var en bonus, säger Stefan.
– Ja, det blir mer på riktigt. Vi ville ha barn ihop, och att familjen skulle ha samma efternamn. Jag tror också att det är lättare att det blir slut om man inte är gift. Nu är det mer allvar, säger Angelica.
– Dessutom är jag troende, så det var viktigt med kyrklig vigsel.

foto : joneng : 20160502 stockholm. angelica och stefan lagergren, som gifte sig med pompa och stŒr fšr tre Œr  sedan.  foto: jonas eng foto : joneng : 20160502 stockholm. angelica och stefan lagergren, som gifte sig med pompa och stŒr fšr tre Œr  sedan.  foto: jonas eng

De la ”otroligt mycket tid” i två år på att planera bröllopet. Stefan skötte logistik och ekonomi och Angelica detaljer, som placeringskort med små Eiffeltorn och specialbeställda fyrverkerier i guld. De hade möten om tårtan och övade brudvals i månader.
– Min tvillingsyster tyckte att jag var en riktig ”bridezilla”, berättar Angelica och skrattar.
Var det inte fruktansvärt nervöst när den stora dagen kom, när ni satsat så mycket?
– Jo, morgonen var vidrig, säger Stefan. Jag vaknade klockan sex och gick ut på stan en sväng för att jag inte kunde sova. Sedan spydde jag på hotellrummet av nervositet…
– Dt var ingen härlig morgon, säger Angelica. Det var så mycket som skulle klaffa och det blev ingen lugn och ro alls. Lugnet kom när vi mötte varandra inför fotograferingen.
– Ja, då påmindes vi om vad allt handlar om, nämligen vår kärlek, säger Stefan.
Vad betyder bröllopsdagen för er i dag, mitt i vardagen?
– Jättemycket! säger Stefan. Vi har en stressig tid nu med två små barn. Då kan vi alltid gå tillbaka och tänka på den dagen.
– Ja, den blev helt magisk, helt perfekt. Om vi tjafsat lite kan vi minnas den dagen och titta på filmen från bröllopet, säger Angelica.

De har helt olika bakgrund när det gäller giftermål: I Angelicas släkt är nästan alla skilda. I Stefans släkt är det tvärtom. Men de tycker ungefär samma saker är viktiga för ett lyckligt äktenskap: Att lyssna på den andre ordentligt, att kunna skratta ihop, att både vara kära och kompisar. Och att lita på varandra.

foto : joneng : 20160502 stockholm. angelica och stefan lagergren, som gifte sig med pompa och stŒr fšr tre Œr  sedan.  foto: jonas eng foto : joneng : 20160502 stockholm. angelica och stefan lagergren, som gifte sig med pompa och stŒr fšr tre Œr  sedan.  foto: jonas eng

Enligt Aftonbladets undersökning ses otrohet som största orsaken till att spräcka ett äktenskap, och där håller Lagergrens med:
– Att Stefan skulle vara otrogen och bli kär i någon annan är min största skräck, säger Angelica.
– Jag håller med om otrohet, men också om vardagen skulle bli fylld av bråk medan livsglädjen och humorn skulle försvinna, säger Stefan.
De vet vad de ska göra om de får problem: Söka hjälp. De har redan nu planer på att gå i parterapi i rent förebyggande syfte.
På en skala ett till tio, hur säkra är ni på att ert äktenskap varar hela livet?
– Tio! säger båda. Vi är ett team.

Av: Cecilia Gustavsson Foto: Jonas Eng

Tio i topp

 

Källa: Statistiska centralbyrån via Nyhetsbyrån Siren