Anna stannade kvar
– för hus och pengar

I dagens äktenskap ska kärlek – inte familjens gård eller religion – vara kittet som håller paret samman.
Men det finns de som stannar kvar för ekonomi och status.
– Jag ville ha det fina huset, tryggheten och semestrarna, berättar Anna, 45.

Anna heter egentligen något annat. Hon avslöjar sådant om sig själv som många väljer att hålla tyst om: Hur hon stannade i ett äktenskap trots att kärleken tagit slut för att behålla det materiella och statusen som kom av en god ekonomi.
– Jag kunde varit gift skrämmande länge bara för att behålla allt det där. Men nu blev det så att han träffade en annan, berättar hon ärligt.
I teorin är kvinnor och män lika självständiga ekonomiskt i dagens Sverige. Men i verkligheten är det fortfarande ofta kvinnan som går ner i deltid (runt 40 procent av alla tvåbarnsmammor) och stannar hemma med sjuka barn. Det blir mannens karriär som drar in pengarna till familjens gemensamma hem.
Då kan det vara svårt att bryta upp även om kärleken tar slut. Det är Anna ett exempel på.

foto : joneng : 20160414 stockholm. pia, som berŠttar om att inte vilja skilja sig av  ekonomiska-  bostads- och statusskŠl.  foto: jonas eng foto : joneng : 20160414 stockholm. pia, som berŠttar om att inte vilja skilja sig av  ekonomiska-  bostads- och statusskŠl.  foto: jonas eng

Hon och exmaken träffades i 20-årsåldern. De fick två barn, och slog till med ett bröllop först när de varit ihop i femton år.
– Vi trodde väl att det skulle hjälpa vårt förhållande, som ett gemensamt projekt. Och känslan var att man ”borde” gifta sig.
Då hade de redan börjat växa ifrån varandra. Grälen ersatte de varma känslorna allt mer. Men det nya äktenskapet höll ändå ytterligare några år. Paret bodde i ett välbärgat område i ett vackert – och högt värderat – hus, med två bilar, god ekonomi och råd med semestrar.
– För mig fanns inte skilsmässa på kartan. Jag ville inte lämna huset, det sociala nätverket och tryggheten i min exmans ekonomi. Jag jobbade deltid, och mina pengar blev mer som extrapengar. Jag var inte kär längre, men var kvar ändå. Det var inget medvetet val, det bara blev så.
– Jag såg skilsmässa som ett misslyckande och ville vara bättre än mina föräldrar som skilt sig och alltid var osams, berättar Anna.
Hur länge hade du stannat kvar om inte din exman sedan träffat en annan och velat skiljas?
– Skrämmande nog hur länge som helst. Trots att jag skulle blivit en miserabel, arg och bitter mamma. I efterhand tycker jag att det var rena tjurigheten att vilja ha det där Svenssonlivet med villa, vovve och Volvo.
En förklaring finns i Annas bakgrund, tror hon. Hon växte upp med en ensamstående pappa som alltid hade ont om pengar. Mamman var missbrukare med kronofogden i hälarna. Det var alltid tvunget att vända på varenda slant.
– Det har nog påverkat mig supermycket. Jag ville ge mina barn materiell trygghet, och valde omedvetet en man som var ekonomiskt stabil och ville göra karriär.


Efter skilsmässan byttes den fina villan ut mot en lägenhet och semestrarna blev mer osäkra. Anna fick börja arbeta mer för att få ihop pengar.
Hon har förändrats mycket sedan äktenskapet tog slut:
– När jag ser tillbaka inser jag att jag försökte pressa in mig själv i en roll som den perfekta mamman, i någon sorts tomtebolycka. Men vem bryr sig om sådant? Det som spelar roll är att jag mår bra, även för barnens skull. Jag är så glad över skilsmässan i dag, det känns som om jag är mer mitt riktiga jag.

Av: Cecilia Gustavsson